Kan dökmek için geldiler.

Ümidi yok etmek için yemin etmiş halde geldiler. Geldiler ve darağaçları kurdular. Bu ülkenin adalet ve özgürlük çığlıklarını astılar önce, sonra da bu çığlıkların masum ve gururlu sesi devrimcileri. 12 Eylül 1980'de geldiler ve aslında kılıklarını değiştire değiştire daha da gitmediler bu topraklardan.

Emperyalizmin maşası bu darbeciler, topraktan yeşermiş onca heyecanı, onca canı, onca örgütülülüğü yok ederken; korkuyu, adaletsizliği ve hiçliği dayattılar. Onların bir hesabı vardı elbet. Suskun, susturulmuş, kendisi için çaba gösterme gücünden uzaklaştırılmış bir toplum özlemiyle dayattılar, anayasalarını, hapishanelerini, sürgünlerini... Onlar ki toplum mühendisliğine soyunmuşlardı,  devrimcilerse toplumun kendisi olmaya. Onları hırçınlaştıran, gözü dönmüş halde halka saldırmaya iten işte bu toplum olma yolunda merhale kat etmiş devrimci güçlerin varlığıydı. Oysa onlar bir tutum kara buluttu, geldiler ve geçiyorlar. Bizse toprak olup, topraktan doğanlardık, devrimcilerdik.

Şimdi 12 Eylül karabasanı ad olarak geçmiş olsa da ruhu ile hala aramızda kol geziyor. Onların o adları gibi, şimdi kara hayaletli ruhları da er veya geç bu topraklardan kovulacaklar. Ve o vakit, şairin dediği gibi, "Derin uçurumlara tutkun bir ağaç gibi" yine korkusuzca var olmaya devam edecek bu topluma sevdalanmış, o  genç kalmış yürekler, yine o dayanışma türkülerini söyleyecekler hep birlikte...

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin PEKER

Karikatür: Ahmet ERKANLI (Saygıyla)

Desenler: Mehmet SÖNMEZ (Saygıyla)