Atilla PEKEN’i kaybettik.

Karikatürcü Atilla PEKEN yaşama veda etti. PEKEN uzunca bir süredir sağlık sorunları yaşamaktaydı.. 1973 yılından bu yana Karikatürcüler Derneği üyesi olan Atilla PEKEN, 1 buçuk yaşında İstanbul’a geldi. İlkokulda resim birincilikleri almış ve karikatürcü Altan ERBULAK’ın dikkatini çekmişti. Bu gelişme sonrası ‘Doğan Kardeş’ dergisinde..

Atilla PEKEN
Karikatürcü, Fotografçı, Yazar
(Ö. T. 05 Haziran 2018)

Karikatürcü Atilla PEKEN Yaşama Veda Etti..

1973 yılından bu yana Karikatürcüler Derneği üyesi olan Atilla PEKEN, 1 buçuk yaşında İstanbul’a geldi. İlkokulda resim birincilikleri almış ve karikatürcü Altan ERBULAK’ın dikkatini çekmişti. Bu gelişme sonrası ‘Doğan Kardeş’ dergisinde çizgileri yayımlanmaya başlamıştı.

Atilla PEKEN, 24 Mayıs 2018 günü Facebook hesabından şu kısa açıklamayı yaparak hastalığına vurgu yapmıştı:
– “Yarın sabah, bir süre kalmak için hastaneye yatıyorum.. Dönersem, ıslık çalarım..”
Bu kısa not üzerine meslektaşları ve seven dostları geçmiş olsun dilekşerinde bulunarak, en kısa sürede aralarında olmalarını temenni etmişlerdi.

(24 Mayıs 2018- Facebook)

Atilla PEKEN Kimdir?
Karikatür ve fotoğraf sanatçısı, yazar.
Çanakkale, Biga’da doğdu.
Ailesi ile bir buçuk yaşında İstanbula geldi. Çizdiği resimler öğretmeninin dikkatini çekmiştir. Katıldığı bir yarışmanın jürisinde bulunan Altan ERBULAK’ın dikkatini çekmiş ve
– “Senin resimlerin esprili,neden karikatür çizmiyorsun” demiştir.
Bunun üzerine çizdiği karikatürleri ‘Doğan Kardeş’ dergisinde yayınlanmaya başlamıştır.

1962 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun sınavını kazandı. Daha önce amatörce ilgilendiği müziğin içinde profesyonelce uğraşmaya başladı. O dönemde adı “Meteorlar” olan, sonradan “Moğollar” olarak anılan grupta gitar çalmıştır.

1970’lerde sendika dergi ve gazetelerinde çizdi. Bunların başında; ‘Ankara Barış’, ‘İstanbul Politika’, ‘Kadıköy Gazetesi’, ‘Çuval’ ve ‘Petek’ dergileri gelmektedir. Çeşitli karma sergi ve yarışmalara katıldı. Heykel alanında da çalışmalar yaptı. Türkiye’de “Satirik Grafik” anlayışının karikatürdeki ilk uygulayıcılarındandır.

Eğitimini ve yedek subaylığını tamamladıktan sonra İETT’de ressam olarak göreve başlamıştır. Bu zaman içerisinde birkaç arkadaşı ile “Petek” isimli işçi-memur sorunlarını yansıtan bir de dergi çıkarmıştır. Bu dergide memur-aydın tiplemesinde söylemek istediklerini dile getirmiştir. Nehar TÜBLEK ve Altan ERBULAK’ın önerileri ile 1973 yılında Karikatürcüler Derneği’ne üye olmuştur.

Ödülleri:
1975-Vercelli (İtalya) da altın madalya
1979-Karajuevac (Yugoslaya) da dünya barış diploması
1985-Bordighera (İtalya)da jüri büyük ödülü
1997-Hürriyet Gazetesi-Aydın Doğan vakfı-birincilik ödülü ve karikatür oskarı
1998-Cumhuriyetin 75.yılı yılı ve Atatürk ü anma ödülü
2005-Karikatür sanatına 50 yıl hizmet-onur ödülü
1975–1985–1997–1998–2000 Kültür Bakanlığı ödülleri gelmektedir.
2006 yılının Ocak ayında ”Turkish Progressive Music” antolojisi ile röportaj yapmış, 40 yıl evvelki orkestra bir araya getirilip, resimleri yayınlanmıştır.
“London Business Guide”nin bu yıl hazırlanan rehberinde Türk sanatçısı olarak söyleşisi yapılmış, bir karikatürü ile resmi yayınlanmıştır.

Londra’nın Sesi Gazetesin’e Ağustos 2006 tarihi itibari ile yazı ve çizgileri ile katkıda bulunmaktadır.
—————
Atilla PEKEN / Aydın DOĞAN Vakfı >>