Metamotfoz Kilimli’de

Karikatürist ve Derneğimiz Zonguldak Temsilcisi tarafından hazırlanan “METEMOTFOZ – İmparatorluktan Cumhuriyete Bir Başkalaşım Öyküsü” adlı belgesel karikatür sergisi Kilimli Halkevi ve Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı organizasyonuyla açıldı. Zonguldak, Bodrum, Urla, Karşıyaka, Çiğli, Samsun ve Çaycuma’dan sonra bu kez Kilimli’de açılan sergi 15 Kasım’a kadar izlenebilir.

Bu sergide yer alan karikatürler 1915’den 1939’a kadar geçen çeyrek yüzyıllık bir zaman diliminde yabancı dergi ve gazetelerde yayınlandı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş süreci (1915-1919), Ulusal Kurtuluş Savaşı (1919-1922) ve erken Cumhuriyet dönemini (1923-1939) kapsayan dönemi yansıtan karikatürlerle, özellikle yabancı çizerlerin dönemi nasıl gözlemlediği, Osmanlı ya da Türk imajının Batı’da ya da Doğu’da ne anlam ifade ettiği çizgilerin diliyle sunulmaktadır.

Sergide yer alan çizgiler Sioux City Tribune,  Punch, Manchester Guardian, Kladderratsch, Simplicissimus, Ad Dabbur, Al-Mudhik Al-Mubki ,  L’Asino, Carnet De La Semaine, De Notenkraker, Mucha, New York Times, Saturday Evening Post gibi yayınlarda yer aldı. Bu gazete ve dergilerde yayımlanan karikatürler, bir anlamda Ulusal Devrim Tarihimizin kısa bir özeti işlevini de görmektedir.

Ayrıca ADD Stuttgart Şubesi’nin maddi katkılarıyla bu sergi belgesel video olarak da hazırlanıp izleyicilere sunuldu. Karikatür derleme ve metinlerini Kürşat Coşgun’un hazırladığı belgeselin seslendirmesini tiyatro ve seslendirme sanatçısı Utku Erişik yaptı. Film kurgu ve montajı Kare iletişim Ajansı, ses kayıt ve miksi Stüdyo Negatif tarafından gerçekleştirilen belgesel Youtube’dan kanalı olarak yayın yapan Kalpak TV’den izlenebilir.