OUR
CARTOONISTS

Attila Peken

Karikatür ve fotoğraf sanatçısı, yazar. Çanakkale, Biga’da doğdu. İstanbul’a 1,5 yaşında ailesi ile geldi. 5 yaşında okuma yazmayı sökünce ilkokula kaydettirilmiş. Bu arada çizdiği resimler öğretmeninin dikkatini çekmiştir. Çizdiği resimler öğretmeni tarafından yarışmaya gönderilmiş ve yarışmada 1952 ve 1953 yıllarında üst üste birinci olmuştur. Resimler yarışma jürisinde bulunan Altan Erbulak’ın dikkatini çekmiş “senin resimlerin esprili,neden karikatür çizmiyorsun” demiştir. Bunun üzerine çizdiği karikatürleri Doğan Kardeş dergisinde yayınlanmaya başlamıştır.

Ortaokul ve lisede başta öğretmenleri olmak üzere çeşitli tiplerin portre karikatürü çizmiştir. 1962 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun imtihanını kazanmıştır. Bu dönemde daha önceden amatörce uğraştığı müzikle profesyonelce çalışmaya başlamıştır. O dönemde adı “Meteorlar” olan, sonradan “Moğollar” olarak anılan grupta gitar çalmıştır. Meteorlar 1962–1966 yıllarında çeşitli müzik ödülleri kazanmıştır. Bu arada Bağlarbaşı’nın Sesi yerel gazetesinin karikatürlerini çizmiş aynı zamanda da sanat yönetmenliğini yapmıştır.

1970’lerde sendika dergi ve gazetelerinde çizdi. Bunların başında; Ankara Barış, İstanbul Politika, Kadıköy Gazetesi, Çuval ve Petek dergileri gelmektedir. Çeşitli karma sergi ve yarışmalara katıldı. Heykel alanında da çalışmalar yaptı. Türkiye’de “satirik grafik” anlayışının karikatürdeki ilk uygulayıcılarındandır.

Eğitimini ve yedek subaylığını tamamladıktan sonra İETT’de ressam olarak göreve başlamıştır. Bu zaman içerisinde birkaç arkadaşı ile “Petek” isimli işçi-memur sorunlarını yansıtan bir de dergi çıkarmıştır. Bu dergide memur-aydın tiplemesinde söylemek istediklerini dile getirmiştir. Nehar Tüblek ve Altan Erbulak’ın önerileri ile 1973 yılında Karikatürcüler Derneği’ne üye olmuştur. Bundan sonra yurtiçi ve yurtdışında çeşitli ödüller kazanmıştır. Bunların başında;

1975-Vercelli (İtalya) da altın madalya

1979-Karajuevac (Yugoslaya) da dünya barış diploması

1985-Bordighera (İtalya)da jüri büyük ödülü

1997-Hürriyet Gazetesi-Aydın Doğan vakfı-birincilik ödülü ve karikatür oskarı

1998-Cumhuriyetin 75.yılı yılı ve Atatürk ü anma ödülü

2005-Karikatür sanatına 50 yıl hizmet-onur ödülü

1975–1985–1997–1998–2000 Kültür Bakanlığı ödülleri gelmektedir.

2006 yılının Ocak ayında ”Turkish Progressive Music” antolojisi ile röportaj yapmış, 40 yıl evvelki orkestra bir araya getirilip, resimleri yayınlanmıştır.

“London Business Guide”nin bu yıl hazırlanan rehberinde Türk sanatçısı olarak söyleşisi yapılmış, bir karikatürü ile resmi yayınlanmıştır.

Londra’nın Sesi Gazetesin’e Ağustos 2006 tarihi itibari ile yazı ve çizgileri ile katkıda bulunmaktadır.