OUR
CARTOONISTS

Semih Balcıoğlu

1928 İstanbul doğumlu. Işık Lisesi ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü’nü (1952) bitirdi.

İlk karikatürü, mizah dergisi Akbaba’nın “Genç Fırçalar” sayfasında çıktı (1943). Taş ve İlhan Selçuk’la birlikte Taş-Karikatür dergilerini yayımladı; Çarşaf ve Çivi dergilerini yönetti. Akşam, Vatan, Hürriyet, Dünya, Tercüman, Politika, Yeni Yüzyıl gazeteleri ile Akbaba, Taş, Karikatür, Taş-Karikatür, Özgür İnsan, Yankı, Çarşaf, Çivi gibi dergilerde çizdi. 1969’da iki arkadaşıyla birlikte Karikatürcüler Derneği’ni kurdu ve üç kez bu derneğin başkanlığını yürüttü (1970-72, 1975-76, 1978-79); 1996’da derneğin onursal başkanı oldu. 1973-79 yıllarında Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın genel başkanlığını yürüttü.

Türkiye’de üç boyutlu karikatürü gerçekleştiren ilk sanatçıdır. Bugüne kadar yedisi yurtdışında olmak üzere (Skopje 1972, Paris 1975, New Castle 1978, Frankfurt 1981, Melbourne, Sidney, Canberra 1994) toplam 67 kişisel sergi açtı. Yapıtları Tolentino, Gabrovo, Basel ve Varşova’daki karikatür müzelerinde yer almış, Almanya’da Wilhelm-Busch Karikatür Müzesi’nde sergilenmiştir.

Meslek yaşamında yurtiçi ve yurtdışında 41 ödül kazandı. Gümüş Güvercin (Skopje), Altın Madalya (Pescara), Altın Palmiye, Gümüş Hurma (Bordighera), Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü, Abdi İpekçi Barış ve Kardeşlik Ödülü, Tüyap Şükran Ödülü, Karikatür Vakfı Onur Ödülü bunlardan birkaçıdır. Gabrovo Mizah Evi’nin yaptığı oylama sonucu dünyanın 106 çizerinden biri olarak kabul edilen Balcıoğlu’nun Güle Güle İstanbul adlı kitabı, İtalya’nın Pescara kentinde yapılan uluslararası karikatür kitapları yarışmasında birinci oldu.

1952’den itibaren yayımladığı karikatür kitaplarının sayısı 19’dur. Başlıca kitapları şunlardır: Yazısız Çizgiler (1972), 50 Yılın Türk Mizah ve Karikatürü (1973; Ferit Öngören’le), I. MC (1978), Güle Güle İstanbul (1979), Cumhuriyet Dönemi Türk Karikatürü (1983), Gözüm Görmesin (1985), Karikaturgut (1990), Galeri Çiller (1993), Hacı-Bacı (1996). Xxxxx

1928’de İstanbul’da doğdu. Işık Lisesi ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde okudu. Akademinin grafik bölümünden mezun oldu (1951). İlk eseri Akbaba dergisinde yayımlandı (1943). Akbaba, Karikatür, Şaka, Amcabey, Taş, Taşkarikatür, Akşam, Vatan, Dünya, Hürriyet, Tercüman gibi gazete ve dergilerde çalıştı. Meslek hayatında yurtiçinde ve dışında 35 ödül kazanmıştır. İtalya’da Tolentino, Bulgaristan’da Gabrovo, İsviçre’de Basel ve Türkiye’de resim heykel müzelerinde eserleri vardır. Türkiye’de üç boyutlu karikatürü gerçekleştiren ilk sanatçıdır. Seramikle yaptığı karikatürlerini üç yıl arka arkaya İstanbul ve Ankara’da sergiledi (1964-1966). Evli olan Semih Balcıoğlu’nun bir kız çocuğu vardır. Daha sonra SABAH gazetesinde çalışan Semih Balcıoğlu 2006 yılında aramızdan ayrılmıştır.