KARİKATÜRCÜ
LERİMİZ

Ozan Soydan

1979 İzmir doğumludur. 2002 Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunudur. 2017 Anadolu Üniversitesi GSF Çizgi Film Bölümü mezunudur. Osmangazi Üniversitesi SBE Görsel Sanatlar Anasanat Dalı’nda lisansüstü öğrencisidir.

2001 yılında Karikatürcüler Derneği İzmir Temsilciliği’nin karikatür kursunda Eray Özbek, Cem Koç ve Murteza Albayrak’ın öğrencisi olmuştur. Gerçek anlamda karikatüre başladığı bu yıl içinde, derneği temsilen, Zeynep Gargi ile birlikte, portre karikatürcülüğe de başlamıştır. Profesyonel anlamda ilk karikatürleri, Sadık Pala’nın sanat yönetmeni olduğu “Kartopu Çocuk Gazetesi” nde yer almıştır.

Devam eden yıllarda çeşitli mizah dergilerine çeşitli karikatürler ve çizgi romanlar hazırlamıştır. Çizgi roman, karikatür ve senaryo dallarında pek çok ödül kazanmıştır.

2013 yılında, mühendisliği bırakıp Murteza Albayrak’tan tekrar desen dersleri alıp kazandığı çizgi film bölümünde okuduğu sırada, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Animasyon Film Yapım Desteği’ni , Türsak Vakfı Geleceğin Sineması ve Berat İlk’in Canlandıranlar Yetenek Kampı film yapım desteklerini kazanmıştır. A.Ü. Karikatür Kulübü’nün başkanı olduğu sırada kulüp danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Sadettin Aygün’ün yönlendirmesi ile “Karikatürlerle Hoca Nasreddin” ilk kişisel sergisini açmış, ilk yurtdışı karma sergide yer almış ve “Karikatür’ün ABC’si” ilk televizyon programında görev almıştır.

2013 yılında Anadolu Üniversitesi Proje Birimi’ne “Botox’un Etki Mekanizması” biyomedikal animasyonunu hazırlamıştır.

2018 yılında Ekrem Borazan’ın yönetmeni olduğu “Kuruluştan Kurtuluşa” belgeselinin animasyonlarını hazırlamıştır.

2012 yılından itibaren Çocuk Üniversitesi, Eskişehir Düşünce Okulu, Üstün Yetenekliler Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Bilişim Eğitim Merkezi gibi okullarda karikatür, üç boyutlu tasarım, animasyon, heykel ve seramik dersleri vermiştir ve halen vermektedir.

Doç. Dr. Hıdır Karaduman ile birlikte “Maker Öğretmen” projesinin yanında, çok sayıda bilimsel araştırma projesi ve Tübitak projesinde farklı ekiplerle birlikte çalışmaktadır.

2013 yılından bu yana Yunusemre Kampüsü Anadolu Teknopark’ ta kurucusu olduğu Flamingo Animasyon bünyesinde ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi TV Yapım Merkezi’nde geniş bir alanda görsel içerik üretmektedir.

Karikatürcüler Derneği üyesidir.